sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kun mikään ai auta? Ja hitunen ruokafilosofiastani


Juttelin hetki sitten siskoni kanssa blogistani. Kyselin siskoltani vinkkejä siihen, miten saisin blogilleni lisää lukijoita ja millaiset aihepiirit ihmisiä erityisesti kiinnostaisivat. Siskoni mainitsi heti, että voisin esimerkiksi kirjoittaa siitä, kuinka gluteiiniton ruokavalio on auttanut minua tai vaikittanut minuun. Haluaisin todellakin kirjoittaa vain niistä hyvistä asioista, mutta valitettavasti tällä hetkellä kroppani on taas jo jonkin aikaa ollut niin sekaisin, että tuntuu että mikään ei auta. Ei gluteenittomuus, maidottomuus, savet, vitamiinit, mitkään. Olo on ollut aika lohduton viime aikoina. Haluaisin niin, että voisin ylistää jonkin ruokavalion tai luintaisvalmisteen muuttaneen  elämäni totaalisesti mutta valitettavasti näin ei ole. Olen toki saanut apua gluteenittomuudesta ja maidottomuudesta sekä useista luontaisvalmisteista vatsani ja itseni hoidossa, mutta tällaisina huonoina kausina tuntuu siltä, että yhtään mikään ei auta. Ihan sama, kuinka monta probioottikuuria vedän kitusiini (enkä nyt puhu mistään apteekin mansikanmakuisista maitohappobakteereista vaan laadukkaista luontaistuotekaupan tuotteista) vatsani on vaan aivan karseassa kunnossa koko ajan. Tiedän, että olen kaikilla tavoin hyvin herkkä ihminen ja viime aikoina olenkin pohtinut, että olenkohan vain saanut itseni jotenkin niin stressaantuneeseen tilaan (sitä itse suuremmin tiedostamatta), että vatsani ja kroppani on sekaisin kuin mikäkin. Ehkä tämä onkin "vain" kroonista stressiä (vain sana lainausmerkeissä, sillä se ei tässä tapauksessa todellakaan tarkoittaisi mitään vähättelevää). Ehkä sisälläni kytee jotain käsittlemättöntä, joka vetää vatsani ja sen mukana mieleni alas kuin lehmän häntä? Mutta miten sitten saisin kaiveltua nuo asiat ulos ja palautettua itseni tasapainoon. Tuntuu, että pää hajoaa tässä tilassa. On todella hajottavaa kun on se fiilis, että yhtään mikään ei auta, vaikka kuinka yrittäisit tehdä kaiken "oikein." Tiedättekö sen tunteen?

Vatsani oikuttelun  vuoksi olen joutunu kokeilemaan jos jonkinlaista eritysruokavaliota. Tällä hetkelä yritän parhaani mukaan noudattaa gluteenitonta ja myös mahdottoman maidotonta (hahahh, huomatkaa kaksoismerkitys;) mahdotonta , siltä joskus tuntuu:D) ruokavaliota. Maidottomuudessa en ole kyllä ihan onnistunut, gluteenittomuus on yllättävän helppoa mulle. Gluteenittoman ruokavalion hyötyjä on hankala tunnistaa silloin, kun vatsalla on tämä huono kausi meneillään. Silloin, kun vatsa oli hetkellisesti paremmassa kunnossa huomasin kyllä gluteenittomuuden hyödyt. Olo oli kevyempi, turvotuksesta ei ollut tietoakaan. painokin tippui mitään tekemättä muutamia kiloja, jopa melkein viisi kiloa. Tällä hetkellä valitettavasti vatsani on taas niin huonossa kunnossa, että vaikka söisin kuinka "puhtaasti" hyvänsä, mahani on turvonnut ja kipeä, etenkin iltaisin (aamupäivänä vatsani on muuten vaan todella hankala, eipä siitä sen enempää ... :D). Vaa'alle en uskalla astuakaan, koska masentaisin sillä vain itseäni enemmän. Savikuurin avulla sain iltaista vatsan pöhötystä ja turvotusta hetkeksi aikaa hillittyä, mutta savikuurin lopettamisen jälkeen maha on myös iltaisin vihoitellut enemmän. Olen myös käynyt akupunktiossa, kovasti suosimassani hoitomuodossa, josta on ollut minulle apua moneen vaikeuteen. Vatsaan tämäkään ei ole toistaiseksi auttanut. Nyt siis ei auta, kuin rämpiä eteenpäin ja toivoa, että vatsa alkaisi normalisoitua. Onneksi mulle on tulossa pieni breikki ja viikon loma alkaen ensi lauantaista. Viime lomallani jouluna vatsani tosiaan rauhottui loman ajaksi yhtä vatsatautia lukuunottamatta täydellisesti. Jospa vatsani tekisi nyt saman tempun?

Sitten ruokafilosofiaani hiukan valoisammin ajateltuna:
Tykkään jostain syystä itse lueskella ihmisten ruokapäiväkirjoja. Musta on jotenkin mielenkiintoista lukea ja nähdä kuvina millaisia ruokia ja annoksia ihmiset syövät :D Olen jo pidempään halunnut tehdä myös omia ruokapäiväkirjapostauksia, tämä kaatuu usein siihen etten muista kuvata yhtäkään annosta :D Olisi ehkä vähän tylsää luettavaa jos ei ole yhtään kuvia. Vaikkakin mun kännykän kamera (joka on mun ainoa kamera tällä hetkellä) on ihan surkea. Eli kuvat eivät todellakana ole mitään hyvänlaatuisia tai ehkä niin kauheen houkutteleviakaan. No, ainakin niistä saa jotain käsitystä siitä, mitä suuhuni tungen ;) Nyt kuitenkin viime maanantaina otin itseäni niskasta kiinni ja päätin kuvata edes joitakin ruokailujani ja laatia sitten tähän blogiin viime maanantaisen ruokapäiväkirjani. Alla ruokapäiväkirjani viime tiistailta:

n.klo 7.15 Tyhjään vatsaan tuopillinen savilientä. Sitten aamupalaksi banaanimunakas. Tehosekottimella kananmunaa ja banaania sekaisin ja sitten vaan paistamaan pannulla (huom!miedolla lämpötilalla jottei pala!). Munakkaan söin mustikoiden ja liotettujen chia- siementen kera. Tästä aamiaisesta on muodostunut mulle vakkari gluteeniton aamupala. Harmittaa, ettei puuroa voi syödä koska se olisi niin nopeaa ja helppoa mutta kyllä tämä ainakin hyvältä maistuu :) Suolaista munakasta en tee, koska muuten marjojen syöminen jäisi vähiin ;) Aamuisin nappaan myös D ja monivitamiinin.

n.klo 8 töissä juon mukillisen valkoista piparminttuteetä. Teen tämän melkein poikkeuksetta joka arki-aamu. On ihanaa hörppiä lämmintä teetä, sillä herää mukavasti aamuun :)




n.klo10 töissä nappasin QuestBarin aamun välipalaksi. Pääsen syömään vasta kahdentoista aikaan ja en millään kestäisi sinne saakka syömättä. Mahani kurnii jo melko pian aamupalan jälkeen riippumatta siitä, mitä syön. Questbarit ovat gluteiinittomia, mutta sisältävät maidon heraa.

n.klo 12 lounas töissä. Lounaaksi söin kvinoaa ja omatekemääni kikherne-vihannes-kastiketta (tai mitä lie sörsseliä:D). Annokseni on rekkamiehen annos (ja siitä huolimatta pari tuntia niin vatsani kurnii taas!). Lisäksi syön pienen leipälautasellisen salaattia, kurkkua ja tomaattia.


n.klo 15 aikaan syön jälleen hieman välipalaa. Riisikakkua kalkkunaleikkeleellä, sekä omenan.



Töiden jälkeen tiistaina menin akupunktioon. Maha kurisi sielläkin jo aika äkkiä :D Tää on mulle tyypillistä, että tulee nälkä nopeasti ja näin on ollutkin aina. Joskus aiemmin vaan en kuunnellut itseäni ja söin ihan liian harvoin. Silloin tulikin ahmittua herkkuja kun skippasi välipalat ja muut ruuat. Akupunktion jälkeen menin kotiin ja noin klo.18. laitoin taas ruokaa. Tein bataattiranskiksia uunissa, kanaa, salaattia, aurinkokuivattua tomaattia ja höyrytettyjä vihanneksia. Salaattia syön usein omalta lautaseltaan, kun normilautanen menisi muuten kukkroilleen.


Illalla napostelin vielä raakasuklaata (itse tehtyä) sekä söin iltapalaski soijajugurttia ja mustikoita. Vettä tulee treenipäivänä juotua n.3-4 litraa ja normipäivänä varmaan n.2-3 litraa. Juon myös hiilihapotettua vettä. Olen myös melkoinen vesijuoppo ja pakko aina pitää yöpöydällä vesilasia jotta pääsen yölläkin hörppimään kun heräilen :D Treenipäivänä ruokarunko on suht. samanlainen, mutta illallinen on usein vielä isompi satsi ja lisäksi raakasuklaata pähkonöitä tms saattaa upota naamariin normaalia enemmän. Ruokia vaihtelen päivittäin (lounasta lukuunottamatta, koska valmistan sen koko viikoksi sunnuntai-iltana), sillä kyllästyisin jos söisin joka päivä samaa ruokaa :) Iltapälä jää usein välistä, jos illallinen venyy myöhäiseksi. Iltaisin otan magnesiumsitraattia unen parantamiseksi ja lihasten palauttamiseksi (etenkin jos olen treenannut).

Tältä mun syömiset näyttää ja kuulostaa pienessä pähkinänkuoressa :D Tai no, viime tiistain syömiset.
Viikonlopun syömiset näyttäis usein vähän erilaiselta. Ehkä pitäs joskus tehdä siitäkin erillinen postaus ;)

3 kommenttia:

  1. Ihan oikeasti yritä olla tosi tiukasti maidottomalla VÄHINTÄÄN kaksi viikkoa ja katso mitä tapahtuu. Tosi, TOSI monet sanoo ettei pelkkä gluteenittomuus vielä ole auttanut kaikkeen, mutta tiukka maidottomuus on. Ihan sama vaikka joskus on ollut kausia ettei ole tullut maidosta oireita. Nyt on nyt. Pliis, KOKEILE :D (ps. maidottomuus ei ole mahdotonta :) saat multa vinkkejä niin paljon kuin sielu sietää.)

    VastaaPoista
  2. täytyy jutella noista vinkeistä vaikka kasvotusten kun vaan nähdään :) Vinkit kelpaa aina!

    VastaaPoista
  3. Mites esim. Omena tai lisäaineet? Voisko ne aiheuttaa oireita huonolla jaksolla? FoodMap iEttä jokos on ideologiasta apua?

    -Mimmi

    VastaaPoista