tiistai 13. tammikuuta 2015

Kuinka selättää flunssa?

Terveisiä sängyn pohjalta! Tai no, okei sohvan. Valitettavasti mun ennustukset ja olot kävivät toteen ja nyt sitten sairastetaan. Olen mietiskellyt, että olenko saanut jälkitaudin kanarianmatkan flunssasta vaiko joko napannut vaan uuden pöpön heti kättelyssä. Eipä sillä sinänsä väliä, kunhan vain paranisi nopeasti. Poskiontelontulehduksen oireet vaivaa ja lisäksi korva on oikutellut, myös kurkku ja keuhkot tuntuvat siltä, kuin olisi kaktuksen nielaissut...

En sairastanut flunssia koko menneenä syksynä, joten olin jo ehtinyt vaipua luuloon, että olen superwoman johon flunssapöpöt ei enää iske :D No, sai taas tulla sieltä pilvilinnoista alas ja sairastaa sitten flunssaa koko viime syksyn edestä. Teneriffan reissun aikana ei tullut syötyä niin ravintorikasta ja puhdasta ravintoa kuin normaaliarkena, joten ehkä tälläkin on hieman vaikutusta siihen miksi pöpöt mua nyt niin kiusaa. Oli miten oli, flunssa koettelee meitä kaikkia varmasti joskus. Ajattelin listata alle muutamia keinoja joilla itse häädän flunssapöpjä. Löytyy varmasti myös paljon muita kikkoja pöpöjen häätämiseen, mutta nää on näitä mun omia kikkoja jotka on jeesanneet aikaisemminkin.

1.) Juo paljon. Vaivasipa sitten pöpö kuin pöpö, neuvotaan aina juomaan paljon nesteitä. Pitää muuten harvinaisen hyvin paikkansa. Itse vannon veden juomisen nimeen, en lähtisi kipeänä hirveästi limuja ja mehuja kurkusta alas kiskomaan. Limppari ja mehut sisältävät usein paljon valkoista sokeria, joka voi vain pahentaa oloa ja oireita. Flunssan karkotukseen olen todennut omalla kohdalla superjuomaksi edellisessäkin postauksessa mainitsemani inkivääri"teen". Keitän inkiväärin paloja kuumassa vedessä noin varttitunnin ja nautin juoman hunajalla höystettynä. Itse olen oppinut rakastamaan inkiväärin makua ja tulisuutta ja saatan napsia palasia jopa raakana (kylläkin hyvin pieniä palasia:D)). Kun syö palan inkivääriä ja ottaa muutaman pähkinän kyytipojaksi niin tulisuus peittyy sen verran että suu ei pala ;)

Kuva

2.) Syö runsaasti marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Kun on kipeä ei välttämättä ruoka maistu normaaliin tapaan. Hyviä ja ravintorikkaita välipaloja saa valmistamalla vaikka smoothien marjoista hedelmistä ja lehtivihreistä. Myönnän, etten ole mikään viherpirtelöiden fani, mutta kun smoothien joukkoon surauttaa vihreiden lisäksi vaikkapa banaania ja mustikoita, maku on oikeasti miellyttävä. Smoothieden kanssa voisin itse vielä petrata. Oma suosikki on banaani-mustikka-avokado smoothie. Joskus heitän sekaan myös salaattia tai lehtikaalia, mun blenderi vaan tuppaa välillä erottelemaan vihreät muusta mössöstä ja pirtelöä saattaa joutua syömään jopa lusikan kera :D

Kun sairastan, höyrytän myös normaaliin tapaani vihanneksia, kuten porkkanaa parsakaalia ja ruusukaaleja. Aterialla täytän lautasesta ison osan höyrytetyillä vihanneksilla. Niitä voi napsia jääkaappikylmänäkin myöhemmin vaikka iltapalaksi.

3.) Muista levätä. Tämä kohta on aikoinaan (ja ehkä hieman edelleen) mulle se kaikista hankalin kohta toteuttaa. Jos mulla on kuumetta, en jaksa juuri tehdä muuta, kuin maata sängyssä. Siinä vaiheessa kun kuume katoaa alan kuitenkin puuhastelemaan ehkä vähän liikaakin. Tiskaan, siivoan ja mietin työasioita. Kannan huonoa omatuntoa sairaslomasta jos kuume laskee ja on sellainen olo, että pitäisi jaksaa kauheesti kaikkea kun ei ole enää kuumetta. Eikö ookkin hölmöä? Sitä on aina niin helppo neuvoa muita olemaan stressaamatta ja paarntumaan kunnolla mutta itse on levoton kuin mikä ja stressaa jopa siitä sairastamisesta.

Joka tapauksessa hieman olen sentään oppinut. Enää ei tulisi mieleenkään lähteä salille tai jumppaan kun on niin tukossa, että henki ei kulje kunnolla. Kantapään kautta olen oppinut että flunssa vain ja ainoastaan pitkittyy jos lähtee liian aikaisin urheilemaan. Myönnän, että oon suunnattoman harmissani, että en pääse harrastamaan ja treenaamaan niin kuin haluaisin, mutta tiedän myös että olisi silkkaa hölmöyttä lähteä nyt sykkimään. Kipeänä treenaamisella voi olla jopa kohtalokkaat seuraamukset. Lisäksi sitä todennäköisesti saa jonkin tulehduksen jonka myötä antibiooteille ja siinä on sitten oma vastustuskyky seuraavaksi vuodeksi piloilla. En lähtisi neuvomaan ketään hakemaan antibioottikuuria, ellei oo ihan pakko. Joskus toki tulee tilanne jossa ei ole muuta vaihtoehtoa, mutta ehdoin tahdoin ei mielestäni kannata pillereitä lähteä popsimaan.

4.) Pidä terveellinen ruokarunko. Kun sairastaa ei välttämättä ruoka maistu ja tekisi lähinnä mieli juoda ja syödä suklaata kipeysmasikseen ja jätskiä hyvällä omallatunnolla kipeän kurkun lievittämiseen. Kuulostaako tutulta? ;) Mielestäni on ihan OK sallia itselleen jotain lohdutusta jos on sairas. Silti en lähtisi koostamaan sitä päivän ruokavaliota pelkän jäätelön varaan. Mielestäni ruokavalio kannattaa pitää mahdollisemman puhtaana ja terveellisenä, sillä liika sokerin puputus vain pidentää flunssan oireita ja pahentaa oloa. Itse tykkään valmistaa raakasuklaata jos oon sen verran voimissani että jaksan hieman väkertää. Raaksuklaan valmistus on onneksi tosi nopeata puuhaa. Raakasuklaata voi nauttia hyvillä mielin sillä siinä on paljon ravintoaineita jotka edistävät terveyttä :) Suosittelen valmistamaan raakasuklaan itse jos tähän on mahdollisuus.

5.) Happihyppely. Siinä vaiheessa, kun kuume on laskenut niin mikään ei voisi olla parempaa parannusta niin keholle kuin mielelle, kuin pieni kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa. Muista kerrospukeutuminen, hattu hanskat ja pitkät kalsarit housujen alle :D! Tämä on myös hyvä tapa pitää huolta siitä, että kunto ei pääse aivan täysin lopahtamaan ja ne treenitkin on sitten joskus ehkä vähän helpompi startata.

<3

Näiden edellämainittujen asioiden lisäksi lievitän flunssan oireita satunnaisilla kurkkupastilleilla, hyvillä tv-sarjoilla (joskus niillä huonoillakin:D) ja netissä surffailulla :D Jos teillä on jotain mahtavia vinkkejä pöpjen taltuttamiseen tai ennaltaehkäisyyn niin saa kertoa :D Itse uskon, että terveellinen ruokavalio liikunta ja stressitön elämä ovat paras tapa ennaltaehkäistä kaikkia sairastumisia ja sairauksia. Itsellä eniten työtä stressinhallinnan suhteen. Miten muilla?



1 kommentti:

  1. Mun neuvo on jatkoa sun edelliseen postaukseen: HYVÄKSY se että sairastat ja myös se harmitus siitä et juttuja jää väliin. Niin kauan kuin vain ajattelee "pakko parantua, pakko parantua!" menee turhaa energiaa siihen pakkoamiseen. Kun hyväksyt tilanteen harmituksineen kaikkineen, flunssa saa tehdä tehtävänsä. Sairastumisilla on aina joku syy, mutta sitä ei välttämättä tajua ennen kuin suostuu sairastamaan ja hyväksymään tilanteen...

    VastaaPoista